niedziela, 6 września 2009

Weekendowa Piekarnia #41 - Chleb z oliwkami




Nareszcie wróciła Weekendowa Piekarnia :)

I na początek aż dwie kuszące propozycje .

Zaczęłam od chleba, bułeczki będą chwilę później.

Przepis cytuję za Anią :

Chleb z oliwkami (na zakwasie)

zaczyn:
90 gr mąki pszennej chlebowej
112 gr wody
18 gr zakwasu (wg przepisu - pszennego - ja użyłam żytni)

ciasto właściwe:
360 gr mąki pszennej chlebowej
50 gr mąki pszennej razowej
203 gr wody
7-8 gr soli
125 gr oliwek bez pestek

Mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na 12-16 godzin.
Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto właściwe musimy odpowiednio przygotować oliwki, czyli je odcedzić i zostawić na papierowym ręczniku na kilka godzin by dokładnie wyschły.
Gdy zaczyn i oliwki są gotowe, mieszamy pozostałe składniki (na razie bez oliwek) i wyrabiamy ciasto do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy aż do ich równomiernego wymieszania w cieście.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny. Składamy ciasto raz po 1 i 1/4 godziny lub 2 razy co 50 minut.
Formujemy chlebek i wkładamy do koszyka. Ponieważ chleb ten smakuje najlepiej, gdy wyrasta długo, więc wkładamy go do lodówki na 18 godzin.
Pieczemy z parą w 235 C przez 40-45 minut.
Studzimy na kratce.



WeekendowaPiekarnia

6 komentarzy:

  1. Piękna wersja tego pysznego chleba
    a mi jest milo ,żeś się skusiła na nasze wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb - nic dodać nic ująć!
    Cieszę się, że znalazłaś czas by sie przyłączyć, pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kuszący ten chleb
    z mnóstwem oliwek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiekne zdjęcia, szczegolnie to pierwsze bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoj chleb wyglada fantastycznie! Koniecznie musze go sprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo :)
    A chlebek pyszny - ilgotni i pięknie wyrośnięty.
    Dziękuję Aniu za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń