niedziela, 20 września 2009

Sos z malin i jeżyn



Robiłam go rok temu - jest pyszny.
Musiałam powtórzyć.

Przepis od Kuchareczki58:

Składniki:

- ok. 1 kg malin

- ok. 1 kg jeżyn

- ok. 10 łyżek cukru kryształu ( tylko nie cukier żelujący).

Wykonanie:

Maliny i jeżyny oczyszczamy z ogonków i myjemy.

Następnie umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem ,na małym ogniu ; tak długo ,aż owoce się zupełnie rozgotują ( nie zapominamy o mieszaniu).

Całość odstawiamy z ognia i czekamy ,aż nieco ostygnie.

Przestudzone owoce, przecieramy na sitku o drobnych oczkach, tak długo ,aż w sitku pozostaną nam same pestki.

Do przetartej masy dodajemy ok. 6-8 łyżek cukru ( ilość cukru zależy od naszych upodobań).

Należy jednak pamiętać , aby nie dodawać zbyt dużej ilości cukru, gdyż wtedy zamiast sosu, zrobi się dżem .

Powstałą masę, umieszczamy na gazie i podgrzewamy tak długo ,aż sos się zagotuje ( nie zapominamy o mieszaniu !).

Następnie wlewamy do słoiczków i zakręcamy nakrętką.

Słoiki z gotową konfiturą ,umieszczamy w garnku z letnią wodą i gotujemy 5-10 min.

Smacznego!

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

2 komentarze:

  1. O!!! malinowo- jeżynowy.... To musi byc pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak wspaniałe połączenie-maliny ,jeżyny to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń