czwartek, 17 września 2009

Sos pomidorowy do pizzy


Ostatnio co tydzień robimy pizzę.
Za każdym razem robimy garnuszek sosu.
Stwierdziłam, że, skoro teraz są tanie pomidory, trzeba zrobić zapas sosu na potem...

3-4 kg pomidorów
3-4 cebule
1-2 czerwone papryki
główka czosnku
pęczek bazylii
trochę oregano, tymianku
sól i cukier do smaku
oliwa

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną drobno paprykę. Poddusić razem, dodać pomidory, pogotować. Dodać zioła i przyprawy, zmiksować.
Rozlać do słoików, pasteryzować 10 minut.

Smacznego.
Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

2 komentarze:

  1. Co tu zaglądam sobie do Was to jakieś pyszności w słoikach! Aż się szkoda człowiekowi robi :)
    A na pizzę to i ja mam ochotę, gdyby ktoś jeszcze tak mi gotową podał było super! :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam w sobotę do Torunia :)

    OdpowiedzUsuń