piątek, 4 września 2009

Serbia: Punjene tikvice - cukinie faszerowane



Przepis z tej strony.

1 łyżka śmietany
1/4 do 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki curry
pół pomidora
1 łyżeczka tymianku
2 cukinie
1 cebula
ser
pieprz

dodatkowo - pokruszona feta

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć.

Posiekać miąższ cukinii, cebulę i pomidor.

Cebulę przysmażyć na oliwie, pod koniec dodać curry i smażyć jeszcze 30 sekund. Wymieszać cebulę, posiekany miąższ cukinii, pomidor, śmietanę i fetę, dosypać tymianek, posolić do smaku.

Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, ułożyć cukinie, napełnić je farszem, posypać serem.

Zapiekać 20 minut. (Ja trzymałąm cukinie 40 minut).


3 komentarze:

  1. Na pewno są pyszne! Już jestem po kolacji, a chętnie bym zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne i jeszcze ten dodatek curry - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Były pyszne :)
    A curry nie było czuć - 1/4 łyżeczki to bardzo mało

    OdpowiedzUsuń