czwartek, 3 września 2009

Czekoladowe babeczki z dodatkiem cukinii i marchewki



Zaintrygował mnie ten przepis i musiałam go wypróbować.
Babeczki wyszły bardzo lekkie i wilgotne, mocno czekoladowe.
Cukinia i marchewka nie są wyczuwalne.

Piekłam z połowy porcji. Nie zrobiłam polewy - babeczki miały zabrać dzieci do szkoły...

Przepis podaję w oryginalnych proporcjach - na 21 babeczek.

Składniki:

  • 1-1/4 kubka masła, miękkiego
  • 1-1/2 kubka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-1/2 kubka mąki
  • 3/4 kubka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 cup jogurtu naturalnego
  • 1 cup cukinii utartej na tarce
  • 1 kubek marchewki utartej na tarce
  • 1 kubek frostingu czekoladowego - nie mam i nie używam
W dużym naczyniu ubić masło z cukrem. Dodać jajka, pojedynczo, ubijając dokładni. Wymieszać z wanilią. Połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól; Dodać kremową miksturę (alternatywnie z jogurtem) ,ubijając dokładnie za każdym razem. Dodać cukinię i marchewkę.
Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180°C 18-22 minut albo do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 10 minut przed wyjęciem na kratkę do całkowitego wystudzenia.

5 komentarzy:

  1. No proszę, a u mnie dzis ciasto czekoladowe z cukinią :) Podejrzewam, że były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uch, och, będę twarda, nie zrobię żadnych muffinek, oj nie nie nie!... ;-) Jestem za mało zaawansowana w moim odwyku by wystawiać mnie na tak apetyczne próby!... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm cukinia i marchewka w jednej babeczce... podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli marchewka cukinia i czekolada
    to bym chętnie zabrała taką muffinkę do szkoły :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze jest to, że syn zabrał muffini do szkoły, ale włożył w nieodpowiednie miejsce w plecaku i niestety muffinki straciły kształt....

    OdpowiedzUsuń