środa, 30 września 2009

Lody o smaku cheesecake (sernikowym), wg Davida Lebovitza



Po tych ciągłych nutellowych lodach miałam ochotę na coś bardziej orzeźwiającego.
Lody cheesecake to strzał w dziesiątkę :)
Pyszne, orzeźwiające, błyskawiczne.
Wystarczy zmiksować składniki i wrzucić do maszynki, a za pół godziny, no powiedzmy półtorej z mrożeniem, mamy gotowe lody :)
Przepis na CinCinie podała Dziunia i za nią cytuję:

Składniki na ok. 750 ml masy lodowej

- 230 g serka kremowego typu Philadelphia czyli o zaw. tłuszczu ok. 20-24% - ja dałam waniliowe Delfiko
- 1 cytryna, lepiej jak niepryskana - dodałam jeszcze sok z połówki cytryny
- 1 szklanka (240g) kwaśnej śmietany - u mnie 14 %
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 12% - u mnie 30 %
- 2/3 szklanki (130g) cukru
- szczypta soli - zapomniałam

Skórkę z cytryny zetrzeć bezpośrednio na inne składniki przełożone do blendera. Zmiksować na gładko i wstawić do lodówki do schłodzenia. (ja nie chłodziłam) Mrozić w maszynce do lodów.

4 komentarze:

  1. oh jak mi sie marzy maszynka do lodów :) i takie sernikowe lody... eh...

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam tu przez podsumowanie jabłkowego dnia i bardzo mi się podoba! Tak tu ciepło i ładnie, po prostu :)

    POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Bardzo mi miło.
    Właśnie jemy drugą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie te lody są idealnie kremowe, muszę koniecznie zrobić, dzięki za inspirację :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń