środa, 5 sierpnia 2009

Dżem morelowy z wanilią



Przepis prościutki, ale efekt przepyszny...

1 kg drobno pokrojonych moreli
1/2 kg cukru żelującego 2:1
2 laski wanilii przekrojone wzdłuż

Morele wymieszać z cukrem i laskami wanilii, zostawić na 2-3 godziny.
Pogotować je chwilę, część zmiksować.
Przekładać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem - gotowe.

Smacznego :)
Morelkowo-Brzoskwiniowo

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

2 komentarze:

  1. nie ma nic owocowo lepszego niż morele
    najbardziej lubię je surowe
    ale taki dżem..

    nie wiem czy bym nie zjadła tych owoców zanim bym schowała do słoiczków ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dżemy morelowe, ale nigdy nie robiłam :) może kiedyś

    OdpowiedzUsuń