piątek, 7 sierpnia 2009

Konfitura morelowa z wanilią



Przepis podobny do dżemu morelowego...
Konfitury są słodsze i delikatniejsze - w sam raz na zimowe wieczory do herbatki...

morele
cukier żelujący 1:1
sok z cytryny
laska wanilii
likier morelowy

Morele sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować.
Zasypać cukrem żelującym w proporcji 1:1 (1 kg wypestkowanych owoców : 1 kg cukru żelującego), dodać przekrojoną wzdłuż i pociętą na małe kawałki laskę wanilii, dolać pół szklanki wody (żeby nie były za gęste).
Jak morele puszczą sok - chwilę je pogotować, dolać pół szklanki likieru morelowego, rozlać do wyparzonych słoików, postawić na głowie do wystygnięcia.


Morelkowo-Brzoskwiniowo

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz