poniedziałek, 13 lipca 2009

Zupa wiśniowa





Mamy kilka drzewek wiśniowych i na ogół dużo wiśni...

Zupa wiśniowa to jedna z moich ulubionych letnich potraw.

Składniki:

1,5 kg wiśni
15 łyżek cukru
3 litry wody
cynamon
goździki
śmietanka kremówka

Szklankę wiśni odłożyć na później, resztę zagotować z wodą, cukrem, kawałkiem cynamonu i kilkoma goździkami. Gotować 15 minut, wyjąć cynamon i goździki, zupę zmiksować. Kisiel rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do zupy. Włożyć odłożone wiśnie, zagotować.

Zupę można jeść na ciepło i na zimno.
Ja podaję z makaronem i kleksem bitej śmietany posypanej szczyptą cynamonu.

Smacznego :)





Letni Festiwal Zupy

Kwitnąca wiśnia

5 komentarzy:

  1. Juz dawo nie jadlam zupy wisiowej... Ten "lecacy" cynamon pieknie sie prezentuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super propozycja:) nigdy nie jadłam takiej zupy ale wyglada przepieknie:) i to osttanie zdjecie bardzo mi sie podoba:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym sobie zjadła taką ale z czereśni, wiśnie są dla mnie za kwaśne, a cukry nie używam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy,.luubimy:)
    jeszcze makaronik i jak u babci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa była pyszna ciepła, a jeszcze lepsza na drugi dzień prosto z lodówki...

    OdpowiedzUsuń