piątek, 10 lipca 2009

Czereśnie marynowane z imbirem



Ciąg dalszy zagospodarowywania czereśni...

Przepis podany przez BeatęSz:

1 kg czereśni
0,4 l wody
40 dag cukru
1/4 szkl. octu 10% lub łyżeczka kwasku cytynowego
szczypta soli
imbir
goździki
czereśnie z ogonkami, umyte, ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać ocet. Do każdego słoika dodać mały kawałeczek imbiru i po jednym goździku. Napełnić słoje gorącą zalewą, zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

Ja dodałam do każdego słoika łyżeczkę gorczycy - dla mnie niezbędne.

Spiżarnia 2009 - owoce,warzywa

2 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam takich czereśni, ale muszą mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować.
    Ja w tym roku robię jeszcze wiśnie marynowane na 2 sposoby i może coś jeszcze..

    OdpowiedzUsuń