wtorek, 14 lipca 2009

Weekendowa piekarnia #39 - Skrętki




Jak zobaczyłam propozycje Ewy, to nie bardzo chciało mi się robić cokolwiek - sądziłam, że skrętki wyjdą suche i twardawe..
Ale kolejne piekarki piekły skrętki i wszystkie wyglądały apetycznie.




Zrobiłam i nie żałuję :)

Podzieliłam ciasto na 2 części - jedną posypałam serem, drugą - gruba solą i czarnuszką.

Dziękuję za przepis.

Przepis cytuje za Ewą:

Składniki na około 20 sztuk:

  • 25 g masła
  • 400 ml mleka (z części mleka i drożdży przygotować rozczyn drożdżowy)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 200 g mąki sitkowej (dałam tortową ok. 230 g)
  • 550 g mąki pszennej (dałam pszenną chlebową ok. 560g)

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • starty żółty ser, mak, sezam, sól gruboziarnista

Masło rozpuścić w rondlu, a potem dodać do niego mleko. Miksturę przelać do miski, dodać jogurt naturalny, rozczyn drożdżowy oraz 4/5 przygotowanej mąki. Wstępnie zagnieść ciasto, a następnie przełożyć je na omączony blat i zagnieść je ponownie wykorzystując resztę przygotowanej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i i nie lepić się do rąk. wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i zostawić to wyrośnięcia na około 1h.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 x 60 cm i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek posmarować jajem, oprószyć przygotowaną posypką a następnie skręcić wokół własnej osi.

Otrzymane skrętki ułożyć na papierze do pieczenia, mocno dociskając końce skrętków do blachy. Odstawić na około 40 minut pod przykryciem, aby podrosły (napuszyły się).

Piec w temperaturze 225ºC przez około 12 minut.

Smacznego:-)


WeekendowaPiekarnia

Zabawa z Drożdżami

4 komentarze:

  1. napatrzeć się nie mogę jakie smakowite zdjęcia :)
    teraz tylko skoczę po drożdże i napewno zrobie te skrętki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak ,tak bardzo ładne te skrętki, Joanno Tobie wyszły

    OdpowiedzUsuń
  3. ekstra takie skretki, zjadlabym z checia z serem:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Skrętki były pyszne, chociaż te posypane solą trzeba było mocno popijać ;))

    OdpowiedzUsuń