![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO3Fc1K88y9HjUnh-wb-FnDxHnPzpsN7JujODsdzLYHGQN4tAXavOm1wy8RDyv4HQ0CuLXf1ekQjqpelL2OfocG6EUjfkWYfCzLARpNcayKkWvQCCqXG6cIaHq63mU9AM71ZV1movqAfiD/s280/zarelko+054.jpg)
Po kilku dniach czas wrzucić przepis na kolejne danie z książki "Magiczne pałeczki chińskiej damy". Danie smaczne, aczkolwiek specyficzne. Tanie i proste. :)
Składniki (dla 4 osób)
1 ogórek
3 kotlety wieprzowe
1 cebula
2 ząbki czosnku (osobiście polecam nieco więcej :) )
5 łyżek stołowych oleju
3 łyżki stołowe sosu sojowego
sól
Sposób przyrządzania
Mięso pokrój na mniejsze kawałki (np. plastry/paski), cebulę pokrój bardzo cienko.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisgPRrLuABmuZEu4h_cTAzqW14IyYJdfjCQnBr1L-5WGufMCSRTSUtiO5_qIMtQov4f0v9Jw33HHSpE_1Pf5hFEl4R3No5eZmcyVATxyobOTgRy8DP_c26bgOTcH5ImVAp97-rC1l5QWp8/s400/zarelko+042.jpg)
Obierz ogórka w paski (p.obrazek), a następnie przekrój go wzdłuż i pokrój na półplasterki.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i przysmaż cebulę. Następnie zwiększ ogień i wrzuć mięso na patelnię. Usmażoną wieprzowinę z cebulą odłóż do innego naczynia. Opłucz patelnię i podgrzej na niej resztę oleju z posiekanym czosnkiem. Wrzuć plasterki ogórka, zamieszaj i po 2 minutach włóż usmażone mięso. Dodaj sól, małą szklankę wody i sos sojowy. Zmieszaj wszystko razem i smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe, gdy ogórek staje się niemal przezroczysty.
Podawaj z białym ryżem.
Smacznego!
Ciekawe i proste danie, lubię chińszczyznę:))
OdpowiedzUsuńrzeczywisćie specyficzne, ale ciekawe!
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki! Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńno koniecznie muszę wypróbować brzmi i wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :)
OdpowiedzUsuńI zachęcam do spróbowania. :)
Ja nie nadazam z przegladniem wpisow tutaj :))) Co chwile cos nowego i fajnego :D
OdpowiedzUsuń