poniedziałek, 15 czerwca 2009

Torcik malinowy



Robiłam go już jakiś czas temu na imieniny teściowej...
Zdjęcia doszły do mnie dopiero teraz...

Składniki:
spód:
200 g herbatników
50 g masła
warstwa środkowa:
500 g twarożku homogenizowanego
200 g śmietany 30%
3 łyżka cukru pudru
2 galaretki malinowe
200 g malin

wierzch:
1 galaretka malinowa
200 g śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
1 śmietanfix
1 cukier waniliowy


Herbatniki zmiksować. Masło rozpuścić. Herbatniki połączyć z masłem, wsypać na dno tortownicy i docisnąć palcami.
1 galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić.
połowę galaretki wylałam na spód, ale drugi raz tego nie zrobię - nie wyszło zbyt dobrze.



2 pozostałe galaretki rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić, śmietanę ubić z cukrem. Połączyć galaretki z twarożkiem, delikatnie wmieszać maliny, wylać na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
Na zastygnięty torcik wylać cienką warstwę galaretki, wstawić do lodówki.
Przed podaniem ozdobić śmietaną ubitą z cukrem i usztywniaczem, można ozdobić malinami (ja nie miałam świeżych).

Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. O kurcze.... niesamowity!
    :O ....slinotok

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny! Och zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. juz sobie wyobrazam jakby smakowal z... jagodami... mmmm... :))

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiekny jest,taki uroczysty i apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i smaczny :) (o ile dobrze pamiętam:P)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczny, mój ulubiony typ tortów zaraz po biszkoptowo-śmietanowych! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentuje! Czekam z utęsknieniem na świeże maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie, napewno był pyszny.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku,jakie wspaniałe ciacho! :) A ja dopiero je widzę, wow, wow!:))

    OdpowiedzUsuń