poniedziałek, 15 czerwca 2009

Meksyk: Chili con carne

Danie proste i szybkie, adaptowane na potrzeby studenckie. Z wykorzystaniem zapasów puszkowych od rodziców i dziadków. Dla amatorów ostrego, ale też dla łagodnych baranków (można odpowiednio doprawić)

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego (dowolnie)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
opcjonalnie: papryka
Przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka ostra, papryka słodka lub przyprawa do dań meksykańskich

Sposób przyrządzania

Cebule ( i paprykę) drobno pokroić, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Następnie dodać mięso, usmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory. Przyprawić papryką i innymi przyprawami. Otworzyć puszki z fasolą i kukurydzą i dodać do dania. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 min.
Przyprawić do smaku.

Podawać z białym ryżem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dziś jedliśmy :) Co dodaliśmy?
    Doprawione sosem chili i trochę bazylią, na koniec dwa ząbki czosnku.
    Zjedzone z makaronem - świderki.
    Zaciągnięte jednym koncentratem pomidorowym.
    Dodane pół papryki.

    No i można trochę sypnąć serem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A, i trochę cukru dla zniwelowania kwasoty pomidorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam bardzo pyszne danie i bardzo ostre:)

    OdpowiedzUsuń