niedziela, 24 maja 2009

Parzucha - kapuśniak z młodej kapusty



U mnie w domu nigdy zupy nie były bardzo ważne.
Za to u mojej teściowej nauczyłam się gotować proste i smakowite zupy.

Ta jest jedna z zup mojej teściowej, lekko zmodyfikowana przez rabarbar...

1 główka młodej kapusty
4 marchewki
500 g ziemniaków
pęczek koperku
4-5 lasek rabarbaru
masło
2 kostki rosołowe
5-6 cienkich parówek

Do garnka wlej 3-4 litry wody, zagotuj, wrzuć kostki rosołowe, marchew i ziemniaki.
Jak warzywa zmiękną, dodaj pokrojoną kapustę.
Jak kapusta zmięknie, dodaj pokrojony rabarbar.
Dodaj pokrojone parówki.
Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem, odrobina cukru, posyp koperkiem i podawaj :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz