niedziela, 24 maja 2009

Chiny: Wieprzowina w karmelu


Druga część kupionego w czwartek schabu została zużyta do potrawy przyrządzanej wg przepisu z książki "Magiczne pałeczki chińskiej damy" Gabrielle Keng-Peralta wydawnictwa MWK.
Danie proste, szybkie i stosunkowo tanie, a jednak nadające się chyba na niedzielny obiad.
Długo czekałam z wypróbowaniem przepisu, bo nie miałam na kim testować, kiedy jednak już spróbowałam - danie weszło do stałego repertuaru, a ja bawiłam się z nim w różne wariacje.
Ilości podane są bardzo orientacyjnie.
Bardzo polecam!

Składniki:
4 kotlety wieprzowe
1 cebula
2 marchewki
4 łyżki stołowe oleju
4 łyżki stołowe cukru pudru
4 łyżki stołowe sosu sojowego
4 łyżki stołowe białego octu
sól, pieprz

w wariacjach:
sos pomidorowy, przecier/koncentrat pomidorowy, kurczak zamiast wieprzowiny, ananas i inne

Sposób przyrządzenia

Kotlety pokroić na mniejsze kawałki - kostki/paski. Cebulę posiekać/pokroić w plasterki, marchewkę pokroić w zapałki.
Rozgrzać olej na patelni (ja polecam jednak woka), na oleju podsmażyć cebulę i mięso, aż zbrązowieją. Następnie dodać cukier i mieszać, póki się nie skarmelizuje. Gdy to nastąpi dodać octu i sosu sojowego oraz odrobinę wody. Przyprawić solą i pieprzem (ja ten etap pomijam). Gotować na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Posmakować, w razie potrzeby dodać cukru lub octu. Pięć minut przed podaniem włożyć marchewki (aby zachowały chrupkość).
Można podawać np. z białym ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz