niedziela, 24 maja 2009

Weekendowa Piekarnia #32 - Chleb ciecierzycowy




Weekendowa piekarnia #32

Upiekłam też drugi chlebek..
Nie miałam mąki ciecierzycowej, więc pracowicie mieliłam ciecierzycę w młynku do kawy, następnie odsiewałam przez sitko, aż do uzyskania pożądanej ilości...

Chlebek prosty do zrobienia, mi wyszedł malutki...
Lekko słodki (od miodu).

Chleb ciecierzycowy
•100 g mąki z ciecierzycy
•150 g mąki pszennej
•5 g świeżych drożdży
•ok.110 g wody
•1 łyżka miodu
•5 g soli
•50 g zakwasu

Drożdże rozpuścić w 20 g wody z miodem. Mąki wymieszać z solą, dodać zakwas, drożdże i resztę wody. Zagnieść (ręcznie lub mikserem) gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i zostawić na ok. godzinę- ma podwoić swoją objętość. Odgazować i ponownie uformować kulę, odstawić na kolejne 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Ścianki piekarnika spryskać wodą.Wstawić chleb. Po 10 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20 min. Wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia.
WeekendowaPiekarnia

2 komentarze:

  1. mi tez wyszedł malutki, ale przecież to tylko 250 g mąki + zakwas

    podziwiam i dziekuje za zaangazowanie i stworzenie własnej mąki

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanno ,bardzo urodziwy ten twój chlebek i mimo ,że malutki to w twoim wydaniu bardzo pracochłonny
    Ja mąkę z ciecierzycy kupuje na alegro -jakbyś np chciała sobie kupić
    A i zaraz dopiszę ,przepraszam za przeoczenie

    OdpowiedzUsuń