wtorek, 19 maja 2009

Makaron z groszkiem



Dawno temu wypatrzyłam ten przepis gdzieś w internecie i od tej pory wszedł na stałe do naszego menu..

Składniki:

makaron muszelki - niepełna paczka - około 400 g
boczek wędzony - 300 g
groszek mrożony - 1 paczka (450 g)
śmietanka (18 % - ja nie miałam, dałam 30 %) - 200 g

Ugotować makaron.
Na patelni zrumienić drobno pokrojony boczek.
Wsypać paczkę groszku, lekko podsmażyć, zalać śmietanką i na małym ogniu poddusić pod przykryciem - do 10 minut.
Kiedy groszek jest już miękki, a śmietanka trochę odparowała, na patelnię wsypać cały makaron, wymieszać z groszkiem, podgrzać i podawać.

Pyszne i proste....
A najlepsze w tym wszystkim są kuleczki groszku, które wpadły do muszelek...

6 komentarzy:

  1. Mogę się założyć, że smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki musi być dobry ze świeżym groszkiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuję jutro na obiad ;) tylko bez boczku bo pasuje jeszcze troszke schudnac przed latem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne :)
    Ale bez boczku to już nie to...
    Można ewentualnie spróbować zamienić boczek na wędzoną szynkę...

    OdpowiedzUsuń
  5. też go wypatrzyłam w necie i też robiłam, ale jeszcze sie nie pochwaliłam,
    ja go wylukałam na blogu .Agaki. z Twoje&Moje

    OdpowiedzUsuń
  6. a nie zapomniałaś przypadkiem o pieprzu? nie dawało się tam pieprzu? :|

    bo właśnie robię i jednak ten pieprz to bym dodała - i tylko chciałam sprawdzić, czy czarny, czy biały, a tu - nic :|

    ups

    OdpowiedzUsuń