poniedziałek, 18 maja 2009

Rabarbarowe muffinki Bajaderki



Jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że się nie zawiodę...
Muffinki są pyszne, puszyste, aromatyczne, a rabarbar świetnie przełamuje słodki smak...
Nieopatrznie dałam tylko połowę kruszonki - następnym razem dam całą...

Muffiny z rabarbarem

składniki
Kruszonka:
1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 kostki masła

300g rabarbaru, pokrojonego w małą kostkę
3 łyżki cukru pudru

Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka

sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami.

Przygotować kruszonkę:
Wymieszać wszystkie suche skłladniki w miseczce, dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść palcami, aż zaczną tworzyć się grudki. Można również użyć malaksera.

Ciasto:
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i sola. Ubić masło az będzie gładkie, dodać cukier i ubijać aż masa będzie puszysta, około 2-3 minut. Dodać jajka i wanilię i dobrze ubić. Dodawać mąkę na przemian z mlekiem i wymieszać aż masa będzie połączona, nie dłużej.
Wypełnić foremki na muffiny ciastem mniej więcej do połowy wysokości. Rabarbar wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko go wciskając w ciasto. Wypełnić foremki kruszonka.
Piec około 25 minut, aż wierzchy muffinów będą złociste - najlepiej sprawdzić patyczkiem, wetknięty w sam środek babeczki powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, zostawić na kilka minut w foremkach i podważając brzegi nożem wyjąć muffiny na druciana siateczkę, lekko przestudzić.

4 komentarze:

  1. no i teraz muszę coś innego z rabarbarem wymyślać! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne muffinki :-) Też ostatnio takie rabarbarowe piekłem...

    OdpowiedzUsuń
  3. mam ochotę na wszystkie wypieki,
    które zawierają rabarbar
    chyba powinnam zapisac sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest koniecznie do wypróbowania, zresztą wszystkie przepisy Bajaderki są pewne...

    OdpowiedzUsuń