wtorek, 19 maja 2009

Bagietkowe chlebki z dużą ilością zakwasu



Już kiedyś robiłam te chlebki, teraz do nich wróciłam z powodu nadmiaru zakwasu...
Przepis od Agnieszki znad Atlantyku:


Bagietkowe chlebki z żytnim zakwasem

2 szkl aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego i wyjętego min. 4-5 godz wcześniej z lodówki)

1/4 szkl wody
2 - 2 i 1/4 szkl mąki pszennej chlebowej

1 i 1/2
łyżeczki grubej soli morskiej
1
łyżeczka suszonych drożdży

Wlewamy zakwas i wodę do maszyny do chleba, dodajemy pozosta
łe składniki. Nastawiamy na program "Dough" i pozostawiamy w niej ciasto do wyrobienia i wyrośnięcia do końca programu. W połowie rośnięcia lekko odpowietrzamy ciasto. Teraz wyjmujemy je na blat lekko posypany mąką i formujemy 2 bagietki.

Zostawiamy do wyrośnięcia (objętość ma się zwiększyć tak ok. 1,5 , a nie podwoić jak w większości przepisów). Nacinamy bagietki skośnie.
20 min przed końcem rośnięcia nagrzewamy piekarnik do 215ºC i pieczemy przez ok. 45 min, aż bagietki będą ładnie zrumienione, a postukane w spód wydadzą pusty odgłos.

Ja piekłam bagietki na kamieniu w opadającej temperaturze od 220 stopini do 200 stopni 40 minut.
Na dno piekarnika wsypałam kilka kostek lodu na początek.
Chlebki wyszły trochę rozpłaszczone - chyba za mało mąki ?
No i zdjęcie nieostre :(


4 komentarze:

  1. Pierwsze zdjecie jest ostre i bardzo ladne :) A ja ma prosbe mozna by te szklanki na gramy przeliczyc? Prosze bardzo ladnie bo nadmiar zakwasu mam i muszem go wykorzystac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możnaby następnym razem...
    Ale myślę, że sobie poradzisz ;))
    Ja czasem biorę większą szklankę, czasem mniejszą - wielkość nie ma znaczenia - ważne żeby składniki były odmierzane jedną szklanką ( w sensie rozmiaru).
    Te drożdzże pewnie są niepotrzebne - nie ma problemu z odmierzaniem, a sól ? - lepiej użyć mniej niż więcej ;)) - jeżeli masz mała szklankę - użyj trochę mniej soli...

    OdpowiedzUsuń
  3. Joanno slicznie dziekuje i w pas sie klaniam :))) Mam cztery szklanki od kompletu (nawet) to mysle ze sie uda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że wszystko będzie OK :)
    Czekam na relację ....

    OdpowiedzUsuń