czwartek, 21 maja 2009

Hummus i zupa z ciecierzycy



Ugotowałam na ciecierzycowy tydzień dwie paczki ciecierzycy (800g).

Na początek zupa:

1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
puszka pomidorów
ciecierzyca gotowana - nabrałam puszką po pomidorach - półtorej puszki
dodatkowa garść gotowanej ciecierzycy
2 kostki rosołowe
oliwa
rozmaryn

Na oliwie (2-3 łyżki) podsmażam cebulkę z czosnkiem, dodaję seler, duszę jeszcze chwilkę, dodaję pomidory i ciecierzycę. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodać rozmaryn.
Wszystko zmiksować, dosypać ciecierzycę w kulkach. Podawać z ugotowanym makaronem.


A teraz hummus. Zrobiłam, jest pyszny, ale dzieci nie chcą jeść :(

Składniki:
półtorej szklanki gotowanej ciecierzycy
2 łyżki pasty sezamowej
2-3 łyżki oliwy
sok z 1-1 1/2 cytryny
woda
sól, przyprawy (dałam kumin)

zmiksować ciecierzycę z pastą sezamową i oliwą, dolać sok z cytryny i tyle wody, żeby hummus osiągnął odpowiednią konsystencję (taką, jaka nam pasuje).
Przyprawić na koniec i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. to możesz się cieszyć ze dzieci nie chcą jeść hummusu, cały dla ciebie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń