piątek, 22 maja 2009

Weekendowa Piekarnia #32 - Chleb z ciecierzycą


Weekendowa piekarnia #32

Pierwszy z dwóch chlebów w weekendowej piekarni:



Chleb z ciecierzycą i pieprzem - u mnie bez pieprzu..
•500 g mąki
•220 ml wody (dałam więcej)
•2 łyżki oliwy
•1,5 łyżeczki soli
•1,5 łyżeczki cukru
•7 g drożdży instant
•2 łyżki mleka w proszku
•175 g ugotowanej ciecierzycy (bez płynu)

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy po 2 łyżeczki marynowanego pieprzu: zielonego i różowego- nie dałam. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut.

Przepis pochodzi z książki "The Ultimate Bread Machine Cookbook" J. Shapter. Tu można o nim poczytać

3 komentarze: