piątek, 1 maja 2009

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Przepis Bajaderki.

Pyszna, leciutka drożdżówka z pachnącą kruszonką.

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Zaczyn:
4 łyżeczki suchych drożdży (dałam 3 dkg świeżych)
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru

Ciasto:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
4 łyżki (ćwiartka kostki) rozpuszczonego masła
1 całe jajko
1 żółtko
2 3/4 szklanki mąki - dałam szklankę Manitoby, a resztę tortowej
rabarbar - około 1/2 kg

Kruszonka:
180g mąki
100g cukru - dałam 5 dkg brązowego
1 mały cukier waniliowy
1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu

Wlać mleko do dużej miski, dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę i cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie składniki połączyć. Dużą blachę o wymiarach 43x30cm posmarować masłem, wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie). Ułożyć niezbyt gęsto rabarbar, posypać kruszonką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180stopni, aż ciasto lekko się zrumieni.

Ciasto można wyrobić w maszynie, wlewając na dno mokre, na wierzch suche, na koniec drożdże.

Pyszne jeszcze ciepłe!

2 komentarze:

  1. Przepadam za ciastami z kruszonka - to smaki mojego dziecinstwa! A do tego rabarbar!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :). Wygląda bosko. Musi być cudna!

    OdpowiedzUsuń