sobota, 2 maja 2009

Weekendowa Piekarnia #29 - Fiński chleb JOULULEIPPA


Weekendowa Piekarnia # 29

Chleb bardzo smaczny, aromatyczny, ale lekko gliniasty, zbity.
Myślę, że nie powtórzę go... - wyrabianie było męczące - ciasto kleiło się do wszystkiego, ciężko było z niego coś uformować...
Ale to co jest - jest pyszne ...

Zaczyn

* 1 łyżeczka 9 procent. Octu( ja dam 10 % bo taki jest w Polsce)
* 350 ml gorącej wody
* 400 ml mąki żytniej(białej lub razowej - dałam zmieszane po połowie)

Zagotować wodę, lekko ja ostudzić (odstawić na 5- 7 minut ), dodać ocet i wtedy dodać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić
w ciepłym miejscu, co najmniej 12 godzin.

* 25 ml wody
* 20 g świeżych drożdży
* 3 łyżki miodu (można mniej - dałam 1 łyżkę)
* 1 łyżką oleju
* 1 łyżeczka mielonego (startego) kardamonu
* 1 / 2 łyżeczki cynamonu
* odrobinka :) startej gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka soli
* 300 ml mąki żytniej razowej
* 300 ml mąki pszennej razowej (ostatecznie można i białej)

Do posmarowania
* 1 łyżka wody,
* 1 / 2 łyżki miodu,
* 1 łyżeczka soli morskiej (grubej)

Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką miodu. Pozostawić aż się spieni. Następnie wymieszać wszystko razem-zagnieść I zostawić do rośnięcia na godzinę, przykryte Wyjąć ciasto, na papierze do pieczenia uformować 2 podłużne bochenki (wąskie). Zostawić do rośnięcia. Po 30-35 minutach wierzch posmarować wodą zmieszana z miodem i posypać sola. Piec przez 45 - 50 minut, 200 C. Wystudzić na kratce.

WeekendowaPiekarnia

2 komentarze:

  1. Joanno ,wygląda ,że nie jest taki zbity ten twój chlebek Ma tez bardzo ładny kolor ten twój
    Mój się zagniatał całkiem przyzwoicie ,ale ja przez lekkie roztrzepanie olej dałam jak już zaczęłam zagniatać i jak za dotknięciem czarodziejskiej różki zagniotło się bez problemów

    OdpowiedzUsuń
  2. fakt, ciężko się je wyrabiało, ale ten smak... myślę, że zmodyfikuję trochę ten przepis, bo chleb bardzo mi smakował

    OdpowiedzUsuń