sobota, 9 maja 2009

Bułeczki Kummelweck


Bułeczki z przepisu Syso z cincin.
Pyszne, mięciutkie i w sam raz na śniadanie...

Pyszne pszenne bułeczki Kummelweck

3/4 szklanki (cup) wody
1i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ja dałam 20 gram świeżych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1i 1/2 szklanki mąki chlebowej (650 z Lidla)
1 szklanka mąki luksusowej (Manitoba)
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki stopionego lub rozmiękczonego masła
1 jajko

Wyrobić wszystko razem około 10 minut. Zostawić żeby odpoczęło 10 minut i znowu dobrze wyrobić 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia, formować bułeczki, znowu zostawić do wyrośnięcia i piec w piekarniku 190 stopni, około 15 minut. Można posmarować białkiem rozmieszanym z łyżką wody i posypać makiem.
Można po prostu wyrobić w maszynie (ja tak zrobiłam - wstawiłam na noc, ustawiłam godzinę ranną, a jak wstałam, uformowałam bułeczki, odczekałam, upiekłam i już). Uformować bułeczki i znowu zostawić do wyrośnięcia.





Bułeczki upiekłam w ramach akcji Majowe śniadanie.


Majowe sniadanie

4 komentarze: