sobota, 9 maja 2009

Weekendowa Piekarnia #30 - Focaccia z oliwkami i rozmarynem



Weekendowa piekarnia #30

To też upiekłam... Chociaż wyszła nam zbyt rumiana i za bardzo wypieczona..
Zostawiłam focaccię pod opieką... No i wyszło jak wyszło..
W smaku dobra, tylko troszkę przesuszona...

FOCACCIA Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM

/focaccia all'olio al rosmarino/

15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 filiżanka ciepłej wody /200ml/
3 1/4 filiżanki mąki pszennej /dałam typ 650/
1 łyżeczka drobnej soli
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

oliwki zielone lub czarne
rozmaryn
oliwa do posmarowania




Rozdrobnić drożdże, rozpuścić w wodzie, dodać cukier i poczekać aż lekko zaczną się pienić. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie ok. 7-10 minut. Uformować kulę, lekko naoliwić, włożyć do miski i przykryć.
Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W międzyczasie 2 razy odgazować i złożyć. Wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i rozciągnąć na placek o grubości 2 cm.
Obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Po 1/2 godz. palcami zrobić wgłębienia, posmarować oliwą, w dziurki wsypać rozmaryn i włożyć oliwki. Jak podrośnie wstawić do nagrzanego pieca do 200stC, na ok.20 min.
Uwaga :
1/ można piec na blasze (wtedy do ostatniego rośnięcia wyłożyć bezpośrednio na blachę lekko posmarowaną oliwą.
2/ jeżeli pieczemy na kamieniu, rozgrzać go ok.1 godz. przed pieczeniem, wtedy pozostawić do rośnięcia na blacie lub stolnicy lekko podsypując mąka.

WeekendowaPiekarnia

5 komentarzy:

  1. tak wygląda super, nie wygląda na wysuszona

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest super chrupiaca i aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. U Kass wygladała lepiej - miała piękne dziury - u mnie takich nie ma ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ nie dziury najważniejsze w focacci! ważny jest smak, a w to nie wątpię że smak jest wspaniały, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń