Udało mi się :)
Załapać się na październikowe wspólne pieczenie z Amber !!!
Chleb piekłam z połowy porcji, wyrabiałam w maszynie.
Użyłam zakwasu żytniego i mąki razowej orkiszowej (zamiast pszennej).
Wyszło pysznie :)
Przepis cytuję za Moniką:
Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn:
2 łyżki zakwasu pszennego - u mnie żytniego
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj je razem i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty. Owiń naczynie folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżeczkę i upuść do szklanki wypełnionej wodą. Jeżeli pływa po jej powierzchni, można działać dalej. Jeżeli tonie, musi fermentować dalej. Przygotuj ciasto właściwe:
2 szklanki wody
800 g mąki pszennej typ 550
400 g mąki pszennej razowej - u mnie orkiszowej
1,5 łyżki soli
cały zaczyn (- 2 łyżki)
2 duże pory
1 łyżka miodu - dałam gryczany
2 łyżki octu balsamicznego
200 g pestek ze słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki masła
Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki,
które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą,
wsyp mąkę i połącz ją z wodą przy pomocy rąk, ale nie wyrabiaj. Miskę
przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. W międzyczasie przygotuj dodatki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora.
Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z ciastem. Następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilość mąki wyrób gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu.
Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do fermentacji na 2 godziny w międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszcz i złóż na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.
Wyrośnięty chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
Dla maszynistów:
Do maszyny wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zamieszaj na programie makaron tylko tyle, żeby się składniki połączyły. Wyłącz maszynę na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora.
Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Uruchom program wyrabiania chleba. Wyrobione ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.
Wyrośnięty chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
Dziękuję Amber za wspólne pieczenie.
Lista wspaniałych październikowych Piekarek:
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html
Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/
Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html
Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html
Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Widac, ze wyszedł ci fantastycznie! Chrupiaca skorka az zaprasza po kromeczke :) Ciesze się, ze dolaczylas do nas i pozostaniesz do następnych akcji. Pozdrawiam zza oceanu :),
OdpowiedzUsuńCo za chleb! Skórka mocno wypieczona
OdpowiedzUsuńznakomicie się udał,gratuluję .
I jak ciekawie nacięty!
Swietnie jest razem piec.Dziękuję
Cieszę się, że dołączyłaś do naszej chlebowej grupy, a chlebek wyszedł Ci cudowny:-) Faktycznie nacięcia bardzo ciekawe i inne :-) Do kolejnego spotkania:-)
OdpowiedzUsuńJoanno bardzo dziękuję za spotkanie przy tak pysznym i pięknym chlebie. Do następnego :)
OdpowiedzUsuńPodzielam zdanie Dziewczyn, nacięcia mistrzowskie.
Chlebuś pieknie Ci wyrosł ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne pieczenie :)
Doskonale upieczony! Dziękuję za wspólne chwile! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChleb wyszedł cudowny w smaku, cieszę się, że dołączyłam do zabawy. Niesamowite jest to, że u każdej uczestniczki wygląda trochę inaczej, a zawsze apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie!
Cieszę się, że udało Ci się upiec ten niezwykle smaczny chleb. Pięknie Ci wyszedł.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas. :))
Pięknie się upiekł :) Dziekuję za wspólne pieczenie :)!
OdpowiedzUsuńWspaniale, że się udało:)
OdpowiedzUsuńSzkoda byłoby taki chleb przegapić;)
Do zobaczenia przy kolejnym udanym wypieku!
Piękny chlebek. Zapowiada się naprawde smacznie.:)
UsuńPięknie Ci wyszedł ! I ta chrupiąca skórka ... :)
OdpowiedzUsuńUpiekł się świetnie ! Mam nadzieję, że: do następnego razu ?
OdpowiedzUsuńpiękny bochen :) aż ponownie nabrałam na niego ochoty :) dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńPiękny. Po prostu piękny:)
OdpowiedzUsuń