Pyszne, letnie ciasto z chrupiącą skorupką.
Przepis Meety K.
Składniki:
140g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g zmielonych migdałów
175g miękkiego masła
175g cukru muscovado
3 jajka
140g Amaretti, pokruszonych w grube kawałki
skórka z 2 cytryn - nie dałam (zapomniałam)
250 g świeżych malin
Cukier puder do posypania
1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Formę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać jajka po jednym, cały czas ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i zmielone migdały.
3. Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą część wlać do formy. Połowę ciasteczek amaretti wysypać na ciasto, posypać 1/3 malin.
4. Pozostałe ciasto wyłożyć na amaretti i maliny i delikatnie rozprowadzić. Posypać resztą amaretti i malin.
5. Piec 55 minut do 60 minut. Zostawić do ostygnięcia przez 15 minut w formie. Posypać lekko cukrem pudrem przed podaniem.
6. Można podać z bitą śmietaną wymieszaną z odrobiną skórki cytrynowej.
Ciasto można trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2 dni.
rok temu piekliśmy drożdżówkę z mirabelkami:
Jakie pyszne ciacho! Migdałki i maliny - coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
nazwa urzeka. kusi.
OdpowiedzUsuńa wygląd? zachwyca.
piękne ciasto ;]
Uwielbiam to ciasto. Mogłabym zjeść od razu połowę.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuń