piątek, 29 stycznia 2010

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Rozgrzewająca zapiekanka powstała z potrzeby utylizacji resztek...

Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 serki wiejskie
2 żółtka
cukier waniliowy
3 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
cynamon albo przyprawa do szarlotki
masło


Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Nałożyć ryż. Serki zmiksować z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem, wyłożyć na ryż, lekko wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na masę twarożkową, posypać brązowym cukrem i cynamonem, obłożyć wiórkami masła.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wstawić ryż na 30 minut, podawać gorący.

Smacznego :)



Uczymy gotować Kasię Cichopek

1 komentarz:

  1. W życiu bym nie pomyślała, że taka zapiekanka tak ślicznie będzie wyglądać w formie na tarty! :)

    OdpowiedzUsuń