sobota, 30 stycznia 2010

Kurczak z jabłkami

Danie wymyślone przez moją mamę, rozeszło się po rodzinie :)

Składniki:
600 g filetów z kurczaka
4 jabłka
2 jajka
szklanka mleka
mąka
masło

Kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.
Z jajek, mleka i mąki robimy gęste ciasto naleśnikowe - o konsystencji gęstej śmietany.


Kurczaka mieszamy z ciastem, smażymy porcjami na maśle lub oleju.
Jabłka kroimy na cząstki (bez obierania).


Na głebokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, nakrywamy kurczakiem, dusimy pod pokrywką na bardzo małym gazie 15-20 minut.
Podajemy z ziemniakami i sałatą.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam mięsne dania z owocami. Jabłka najczęściej używam do wątróbki ale jutro robię sznycle wieprzowe na duszonych jabłkach więc mam nadzieję, ze też szybko się to danie rozejdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak z jabłkami? Bardzo ciekawe połączenie! Chętnie sprawdzę w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń