środa, 6 stycznia 2010

Szarlotka mojej mamy



Ciasto jest całkiem bez cukru, jabłka też powinny być mało słodkie.
Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną.

Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
kostka masła (200g)
szczypta soli
3 żółtka
1/4 szklanki zimnej wody

Słoik prażonych jabłek do przełożenia

Posiekać masło z mąką, posypać solą, dodać żółtka i wodę, zagnieść.
Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:2.
Większy kawałek ciastac rozwałkować i wyłożyć nim blachę, podpiec w temperaturze 180C, wyłożyć jabłka, ozdobić wyciętymi paskami z rozwałkowanego pozostałego ciasta.
Posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. wygląda świetnie....zapisuję i zrobię....pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis!
    Ja też robię szarlotkę według przepisu mojej Mamy! jest z cukrem, ale też pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o taka szarlotka to mistrzowska jest , taka lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj szaroltki nie jadlam juz chyba z rok ;)) Ale pyszne zdjecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja jeszcze chciałam zapytać na jakiej blasze piekłaś....na dużej???

    OdpowiedzUsuń
  6. Zwykła duża blacha do ciasta - mniej więcej 30x40cm ?

    OdpowiedzUsuń