piątek, 8 stycznia 2010

Śniadaniowe ciasto cytrynowe z Waldorf-Astoria


Klasyka.
Piekłam wiele razy - ciasto wilgotne, soczyste, pyszne.
Przepis z Galerii Potraw.

Kolejny przepis z książki kucharskiej hotelu Waldorf ?Astoria

Ten przepis jest ulubionym ciastem ekipy kucharskiej i cukierniczej hotelu.
Rankiem kiedy executive chef John Doherty zjawia się w pracowni cukierniczej,
na stole czeka już to właśnie ciasto, pokrojone w kawałki i każdy z
pracowników może miło rozpocząć dzień.
Wypróbowałem i zgadzam się w pełni, nawet kiedy pogodę mamy taką jak mamy ,
dzień po zjedzeniu kawałka tego ciasta , filiżance dobrej espresso zaczyna się
zupełnie inaczej. Chce się żyć, czego i Państwu życzę?

1 szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0.5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny

Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową ( 22cmx 8cm)
W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do
pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż
do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny,
ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i
piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie
za grubo lukrem cytrynowym.

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. ah powinno się zabronić publikowania takich pysznsci gdy ja mam sesję i zero czasu na wypieki :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny swietny wypiek Joanno! Uwielbiam cytrynowe ciasta i testuje kazdy napotkany przepis :) Ten zrobie juz jutro, gdyz po ostatniej brioszce pozostalo juz tylko wspomnienie ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ....to jest moje ulubione ciasto...uwielbiam je:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam kiedyś to ciasto, pyszne! Proste i takie pełne treści zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. prościutkie! a wygląda ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chetnie rozpoczelabym dzien od kawalka takiego pysznego ciasta. I koniecznie do tego filizanka kawy (jak dla mnie z mlekiem i cukrem) :) Uwielbiam takie ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest szybkie, proste i pyszne - nawet w sesji można je zrobić ;)
    Beo - bardzo polecam - to moje ulubione ciasto cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozpocząć dzień od takiego ciasta, to wręcz moje marzenie. Jedno z kilku słodkich śniadań idealnych.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiemu ciastu zawsze mowie "tak":)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione, zjedzone, pyszne!

    Dziekuje serdecznie za ten wspanialy przepis Joanno! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beo, proszę bardzo:)
    I polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A skórka z cytryny do środka czy jako dekoracje?

    OdpowiedzUsuń