sobota, 12 grudnia 2009

Krem morelowy




Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej polskiego autora.
Niestety brak pozostałych danych, bo przepis mam na pojedynczej kartce - skserowany z oryginału.

Z przepisu wychodzi przepyszny adwokat złamany smakiem lekko kwaśnych moreli.
Niestety, teraz nie do powtórzenia - brak świeżych moreli....
Ja przygotowałam nalew w sezonie morelowym, teraz tylko połączyłam go z resztą :)
Robiłam z podwójnej porcji - wyszło około 2 litrów.

Składniki:

500 g moreli
250g cukru białego
2 opakowania cukru waniliowego - dałam ekstrakt
12 żółtek
250 ml spirytusu 95%
250 ml czystej wódki

Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałki, przekładamy do słoja,zasypujemy 100g cukru, zalewamy spirytusem,szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie.
Nalew morelowy odcedzamy, przecedzamy przez gęste,najlepiej płócienne sito. Morele ponownie wkładamy do słoja, zalewamy wódką, odstawiamy na tydzień i ponownie przecedzamy.Żółtka przecedzamy przez sito i ucieramy z pozostałym cukrem białym oraz cukrem waniliowym.Gdy powstanie puszysta, jasnożółta masa, powoli wlewamy do żółtek oba nalewy, nie przestając ucierać. Gotowy likier przelewamy do butelek, przechowujemy w lodówce i podajemy do kawy.

Smacznego :)



Kuchnia Świąteczna 2009


SWIATECZNE PREZENTY

8 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie TEN smak. Musi być niezwykły!

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak to musi być niebiańskie w smaku , bo tak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. kolor piękny, a smak tylko sobie wyobrażam jak pyszne to musi być :)nie pozostaje nic innego jak zapisać i w przyszły roku czaić się na morele :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjecia sa tak sugestywne, ze nie potrzeba nic wiecej! takich prezentow wiecej poprosze :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje sobie do wypróbowania latem, piekna ma barwe ten likier! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej cudnie wyglada i pewnie pyszny!
    W sezonie wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  7. Likier jest przepyszny.
    Robiłam go w tym roku drugi raz.
    Naprawdę warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach ten kolor... A jak musi pachnieć... :-))

    OdpowiedzUsuń