niedziela, 13 grudnia 2009

Belgijska zupa pomidorowa

Zupa pyszna, całkiem niespodziewanie.
Nie myślałam, ze pomidorowa z ziemniakami może być taka dobra...

Przepis od Małej Mi z forum Cincin:


1 puszka pomidorów bez skórki

4 średniej wielkości ziemniaki
świeże listki bazylii
˝ - 1 łyżeczka bazylii suszonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
pieprz czarny do smaku
ew. sól do smaku


Ziemniaki obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować w 1/2 litra osolonej wody - ja po prostu zalałam pokrojone ziemniaki wodą  1 cm powyżej poziomu ziemniaków. Gdy będą już całkiem miękkie, dodać pomidory z puszki wraz z sosem oraz pokrojony ząbek czosnku.

Całość utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Doprawić bazylią, pieprzem i solą.

Dodać parmezan i łyżeczkę masła, wymieszać.

Zupę podawać ze świeżą bagietką.

Smacznego :)

dni kuchni wegetarianskiej

ZDROWO, DIETETYCZNIE

4 komentarze:

  1. Jest mi ogromnie miło, ze wypróbowałaś przepis oraz że smak przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam! :)
    Mi

    OdpowiedzUsuń
  2. Chwilkę mnie nie było i tyle tu pysznosci! Oglądam sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ilu litrach wody ugotować ziemniaki (jest tam jakiś błąd w przepisie)? Po ugotowaniu ziemniaków odsączamy wodę? Miksujemy tylko te składniki, nie dodając żadnego buliony?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam - już poprawiłam - - ja po prostu zalałam pokrojone ziemniaki wodą 1 cm powyżej poziomu ziemniaków

    OdpowiedzUsuń