wtorek, 18 lutego 2020

Czekoladowy tort z kremem z masła orzechowego

Czekoladowy tort z kremem z masła orzechowego



Biszkopt:

Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm 
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 


Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub na blat kuchenny. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.


Krem:
250 g mascarpone
150 g masła
340 g masła orzechowego
4 łyżki cukru pudru

Do nasączenia: pół szklanki mocnej herbaty.


Ważne !!!
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej - masło i mascarpone trzeba wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej.
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Masło ubijamy w innej misce na puszystą masę.
Do ubitego mascarpone dodajemy po trochu ubite masło, cały czas ubijając całość.
Do ubitej masy dodajemy po trochu masło orzechowe - cały czas ubijając.






Sos słony karmel:
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietanki 30%
2 łyżki masła
2-3 szczypty soli morskiej


Cukier wsypać do garnuszka z grubym dniem i powoli podgrzewać nie mieszając !!!
Jak już cukier zrobi się lekko brązowy (trzeba pilnować żeby się nie przypalił) wlać wodę, zamieszać i dodać śmietankę.
Pogotować chwilę - do rozpuszczenia cukru, dodać masło i sól, zamieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
Polać górę tortu w delikatne esy-floresy, resztę można podać w dzbanuszku, albo zostawić do deserów.


Do ozdoby:
pół szklanki śmietanki 30%
1 śmietanfix
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukierki/posypka do ozdoby
 


Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy herbatą (pół szklanki na cały tort).
Krem dzielimy na 3 części - 2 części do przełożenia, jedna część do posmarowania boków i wierzchu tortu.

Pierwszą warstwę nasączamy, smarujemy kremem, drugą warstwę nasączamy, smarujemy kremem, to samo z trzecią warstwą - tu musimy jeszcze posmarować boki.

Ubijamy śmietankę z dodatkami na sztywną masę i dekorujemy tort.
Na koniec ozdabiamy posypka albo cukierkami.


Smacznego !!!

Przepis na tort jest częścią urodzinowego ebooka Asi, który można kupić tutaj:

https://www.siepomaga.pl/eBook-urodzinowy

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz