sobota, 30 lipca 2016

Wykwintny placek wiśniowy




Przepis kiedyś w Filipince, potem w książeczce "Owoce pestkowe",  teraz znalazłam na forum CinCin:

Placek z wiśniami

kruche ciasto
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 1 całe jajko
- 15 dag masła
- ewentualnie trochę zimnej wody

Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy w folie i do lodówki na 1-3 godziny(można dłużej).

- 1kg wiśni
  drylujemy, wkładamy do garnka , dosypujemy
- 4 łyżki cukru i raz zagotowujemy, gdy wiśnie przestygną, odcedzamy na sitku (sok rozcieńczyć i pyszny mamy napój).

Kruche ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę, formujemy wysoki ok 4 cm rant. Pieczemy z 15 minut w 200 stopniach. Podpieczony spód posypujemy 2 -4 łyżkami bułki tartej, na to owoce wiśni, zalewamy ciastem biszkoptowym i w 160-180 stopniach pieczemy około 20 minut.


Ciasto biszkoptowe
- 3 jajka
- 8 dag cukru pudru
- 5 dag cukru kryształu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczane
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany, jogurtu
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 2-3 szczypty cynamonu

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodać śmietanę, przesiane mąki , sól, cynamon i ubita na sztywno pianę z białek i cukru kryształu.
Ja cynamon wysypałam bezpośrednio na wiśnie.

Gdy nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)

1 komentarz: