poniedziałek, 27 czerwca 2016

Clafoutis malinowo morelowe - czyli pieczemy razem :)




W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia :)

A warto było.
Piekliśmy razem pyszny deser - clafoutis.

Przepis cytuję za autorką - z niewielkimi zmianami:

Clafoutis z malinami i morelami
 
Skład:
(przepis na cztery porcje o pojemności ok. 180 ml albo nieduże naczynie żaroodporne)
3 jajka
180 ml śmietanki kremówki 36 %
120 ml mleka 3,2 %
100 g cukru
80 g mąki pszennej
ok. 100 g świeżych malin

4 morele
do posypania: cukier puder


1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, śmietankę i mleko. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
2. Kokilki lub naczynie do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Dodajemy garść świeżych malin i pokrojone morele, zalewamy ciastem. Clafoutis przekładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez 18-20 minut.

W jednym naczyniu pieczemy dłużej - przynajmniej 25 minut.
Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)



Razem ze mną piekła Dorota z bloga Moje małe czarowanie 

 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne było no nie? dzieki Asiu za wspólną zabawę i upieczenie tej pyszności wprost z Francji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. KRÓWKIIII <3 Jadłbym, choćby tylko z tego powodu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja żona bardzo lubi gotować to na pewno ten artykuł jej polecę.

    OdpowiedzUsuń