niedziela, 28 lutego 2016

Sałatka brokułowa z sosem Cezara


Przepyszna sałatka od Asi z Kwestii Smaku.

Kilka razy robiłam sama, a teraz zrobiłyśmy razem z Agatą na wspólne śniadanie.
Zdjęcia od Agaty, przepis od Asi :)


Składniki

4-6 porcji
  • 1 brokuł
  • 8 jajek
  • puszka kukurydzy
  • 2 główki mini sałaty rzymskiej
  • sól i pieprz
Sos Cezara:
  •  12 łyżek majonezu
  •  4 łyżeczki musztardy francuskiej
  •  4 łyżeczki miodu
  •  4 łyżeczki sosu sojowego
  •  2 małe ząbki czosnku
  •  sól i pieprz


Przygotowanie:
  • Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru przez 4 minuty, po ugotowaniu przelać zimną wodą na sitku.
  • Jajka w temperaturze pokojowej zalać ciepła wodą, zagotować, gotować 5 minut, zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
  • Kukurydzę odsączyć. Sałatę opłukać, ułożyć na dnie miski.
  • Składniki sosu zmiksować blenderem.
  • a sałacie ułożyć brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić solą, pieprzem i polać sosem Cezara. 
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! My w szybkapizza.pl preferujemy kuchnię włoską, ale na widok tej sałatki po prostu robimy się głodni. Wygląda naprawdę przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się rewelacyjnie. Szkoda tylko, że na sos potrzeba tyle składników i trochę czasu. Można kupić jakąś gotową jego wersję choć podobną w smaku? :)

    OdpowiedzUsuń