środa, 24 lutego 2016

Muffinki bananowe Nigelli Lawson



Klasyka...
Trochę przerobione, z książki "Nigella expresowo".

U mnie wyszły 24 nieduże muffinki.

Składniki :

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 170 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 330 g mąki
  • 130 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 tabliczki czekolady

Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę.
Jajka ubić z olejem. Wymieszać z bananami.
Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek. Wlać płynne składniki, wymieszać widelcem. Dodać czekoladę, wymieszać.
Do 2 form muffinkowych wyłożonych papilotkami nałożyć równe porcje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.17 minut .
Po upieczeniu ostudzić mufinki na kratce.
Jeśc jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego :)


Zdjęcia robiła Agata z Pożeraczy czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz