niedziela, 31 stycznia 2016

Szwedzkie bułeczki kardamonowe wspólnie pieczone



W końcu udało się wziąć udział we wspólnym pieczeniu :)
Szwedzkie bułeczki kardamonowe w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie według przepisu Doroty z Moich Wypieków.


Przepis cytuję za autorką:


Szwedzkie bułeczki kardamonowe
Składniki na 17 sztuk:
530 g mąki pszennej chlebowej - u mnie białą orkiszowa
250 ml mleka
90 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
7 g kardamonu, zmielonego
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokąta po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie poniżej (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). 
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!
Nadzienie kardamonowe:
100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
1.5 łyżki zmielonego kardamonu
Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.
Syrop cukrowy:
70 ml wody
1 łyżka golden syrupu*
Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.
Cukier kardamonowy:
50 g cukru
1 łyżka zmielonego kardamonu
Składniki wymieszać.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
* Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml wody z 60 g cukru, do rozpuszczenia się cukru.
Smacznego :-).

We wspólnym pieczeniu wzięły udział:



Dziękuję za wspólne pieczenie :)

5 komentarzy:

  1. Fajnie że udało Ci się dołączyć i to na pieczenie takich pysznośći, dziękuję i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również dziękuję, choć moje pieczenie odbyło się trochę wcześniej :) Następnym razem stawiam się punktualnie o czasie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne pieczenie. Bułeczki super wyszły. Jeszcze mnie brakuje na Twojej liście;-)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne bułeczki. Dawno nie robiłam, a z wielką chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ci wyszły, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń