poniedziałek, 25 maja 2015

Drożdżówki z białym serem



Bardzo lubię wspólne pieczenie.
Bardzo lubię słodkie drożdżówki :)

Skorzystałam z zaproszenia - wyszło pysznie :)

Dziękuję za zaproszenie do kolejnej edycji akcji Wypiekanie na śniadanie.

Przepis (z moimi zmianami) poniżej:

na ciasto:
150 ml mleka
40 g masła
2 żółtka
szczypta soli

3 łyżki cukru
340 g maki tortowej
2 łyżeczki drożdży instant

 
na nadzienie:
500 g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru

1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 


Ja wyrabiałam w maszynie: najpierw mleko+masło+cukier+sól+żółtka, potem mąka, na wierzchu drożdże. Program na wyrabianie ciasta.

Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Od siebie dodałam łyżkę rodzynek i łyżkę żurawiny. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie. 

Ciasto składamy według schematu:
 


Układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. 


U nas bez lukru - było pysznie :)

Smacznego!



We wspólnym pieczeniu wzięły udział:

Paweł i Magda – Chleby.info
Bożena – Moje domowe kucharzenie
Joanna – Różowa kuchnia
Zuzanna – Glikoland
Iza z Smaczna Pyza
Alina – Ala piecze i gotuje
Paulina – Czarna Oliwka
Joanna – Grunt to przepis
Kasia – Mia cucina
Magda – Z miłości do słodkości
Elżbieta – W poszukiwaniu slow life
Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina – Stylowa kuchnia
Nina – Gotuj sam
Urszula – Moja kuchnia
Katarzyna – Rozważania o kuchni i nie tylko
Danuta – Moje wypieki i nie tylko
Lidia - zdjęcie na FB
Monika - MatkaWariatka
Barbara - Basia w kuchni  


Dziękuję za wspólne pieczenie :)

5 komentarzy: