sobota, 25 kwietnia 2015

Drożdżowe gofry na śniadanie



Pyszne śniadanie na słodko.
Gofry można piec w elektrycznej gofrownicy bezpośrednio na stole i zajadać się jeszcze gorącymi...

Składniki:
  • 600 ml mąki, 
  • 150 g masła, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • paczuszka suszonych drożdży, 
  • 300 ml mleka,
  • 4 jajka, 
  • szczypta soli, 
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią


  1. Mleko podgrzać z masłem i cukrem - do rozpuszczenia masła. Jeżeli mleko nie jest za gorące - dodać od razu drożdże, w przeciwnym przypadku - przestudzić mleko i dopiero dodać drożdże.
  2. Dodać pozostałe składniki, ubić mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na pół godziny.
  4. Gofrownicę smarować olejem raz na 2-3 gofry, piec gofry do zrumienienia.
  5. Wyjmować, podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same.

Smacznego :)



3 komentarze: