poniedziałek, 4 listopada 2013

Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami

 

Udało mi się :)
Załapać się na październikowe wspólne pieczenie z Amber !!!

Chleb piekłam z połowy porcji, wyrabiałam w maszynie.
Użyłam zakwasu żytniego i mąki razowej orkiszowej (zamiast pszennej).
Wyszło pysznie :)

Przepis cytuję za Moniką:

Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn:

2 łyżki zakwasu pszennego - u mnie żytniego

1,5 szklanki mąki

3/4 szklanki wody

Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj je razem i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty. Owiń naczynie folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżeczkę i upuść do szklanki wypełnionej wodą. Jeżeli pływa po jej powierzchni, można działać dalej. Jeżeli tonie, musi fermentować dalej. Przygotuj ciasto właściwe:

2 szklanki wody

800 g mąki pszennej typ 550

400 g mąki pszennej razowej - u mnie orkiszowej

1,5  łyżki soli

cały zaczyn (- 2 łyżki)

2 duże pory

1 łyżka miodu - dałam gryczany

2 łyżki octu balsamicznego

200 g pestek ze słonecznika

100 g pestek z dyni

2 łyżki masła
Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąkę i połącz ją z wodą przy pomocy rąk, ale nie wyrabiaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora.
Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z ciastem. Następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilość mąki wyrób gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu.
Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do fermentacji na 2 godziny w międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszcz i złóż na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.
Wyrośnięty chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.

Dla maszynistów:

Do maszyny wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zamieszaj na programie makaron tylko tyle, żeby się składniki połączyły. Wyłącz maszynę na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora.
Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Uruchom program wyrabiania chleba. Wyrobione ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.
Wyrośnięty chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.



Dziękuję Amber za wspólne pieczenie.

Lista wspaniałych październikowych Piekarek:
Ania  http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html
Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia  http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/
Gosia  http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Piegusek  http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html
Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html
Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

15 komentarzy:

  1. Widac, ze wyszedł ci fantastycznie! Chrupiaca skorka az zaprasza po kromeczke :) Ciesze się, ze dolaczylas do nas i pozostaniesz do następnych akcji. Pozdrawiam zza oceanu :),

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za chleb! Skórka mocno wypieczona
    znakomicie się udał,gratuluję .
    I jak ciekawie nacięty!
    Swietnie jest razem piec.Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że dołączyłaś do naszej chlebowej grupy, a chlebek wyszedł Ci cudowny:-) Faktycznie nacięcia bardzo ciekawe i inne :-) Do kolejnego spotkania:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Joanno bardzo dziękuję za spotkanie przy tak pysznym i pięknym chlebie. Do następnego :)
    Podzielam zdanie Dziewczyn, nacięcia mistrzowskie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebuś pieknie Ci wyrosł ;)

    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonale upieczony! Dziękuję za wspólne chwile! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb wyszedł cudowny w smaku, cieszę się, że dołączyłam do zabawy. Niesamowite jest to, że u każdej uczestniczki wygląda trochę inaczej, a zawsze apetycznie :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że udało Ci się upiec ten niezwykle smaczny chleb. Pięknie Ci wyszedł.
    Dziękuję za wspólny czas. :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się upiekł :) Dziekuję za wspólne pieczenie :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale, że się udało:)
    Szkoda byłoby taki chleb przegapić;)
    Do zobaczenia przy kolejnym udanym wypieku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękny chlebek. Zapowiada się naprawde smacznie.:)

      Usuń
  11. Pięknie Ci wyszedł ! I ta chrupiąca skórka ... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekł się świetnie ! Mam nadzieję, że: do następnego razu ?

    OdpowiedzUsuń
  13. piękny bochen :) aż ponownie nabrałam na niego ochoty :) dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny. Po prostu piękny:)

    OdpowiedzUsuń