czwartek, 18 kwietnia 2013

Torcik mleczna kanapka



Przepis znaleziony u Dorotus.

Podaję z moimi zmianami - proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm.


Składniki na kakaowy biszkopt:
  •   4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 mąki pszennej
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. 


Składniki na mleczną masę:
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 230 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. 

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka rumu
Czekoladę ze śmietanką i rumem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego :)

4 komentarze: