piątek, 9 listopada 2012

Fantazja bananowo-kawowa




Ostatnio kupujemy więcej bananów.
Taki deser idealnie się wpasował.

Przepis z Wielkiego Żarcia z moimi modyfikacjami.


Składniki
SPÓD:
      jasne i ciemne biszkopty - u mnie tylko jasne
      woda+ aromat do ciast (dowolny) + kawa do nasączenia biszkoptów - u mnie tylko kawa

MASA I:

     ♦ 2 banany
      300-330 ml jogurtu kawowego (jogurt naturalny z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i cukru do smaku)
      200 ml śmietany kremówki
      1-2 łyżki cukru pudru
     ♦ cukier lub aromat waniliowy
      2 łyżki żelatyny

MASA II:

     ♦ 1 śnieżka (60g) - u mnie 200 ml śmietanki 30%
     ♦ 1 czekolada mleczna (100 g)
      2 łyżeczki kakao
     ♦ 1 łyżka żelatyny

WIERZCH:

     ♦ starkowana biała i gorzka czekolada
       lub posypka czekoladowa do ciast i wiórki kokosowe

     u mnie bita śmietana

SPÓD:
Biszkopty  nasączyć kawą. Wyłożyć nimi dno tortownicy (Ø 26 cm).

MASA I:
Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego (lub aromatu). Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kremówkę połączyć z masą bananowo - kawową. Do zimnej żelatyny dodać 1 łyżkę masy bananowo - kawowej, energicznie wymieszać. Gdy zacznie tężeć, dodać ją do pozostałej masy i wyłożyć na biszkopty.

MASA II: 

Śmietankę ubić na sztywno. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śmietanki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śmietanki, gdy zacznie tężeć dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo - kawową.

Ciasto ozdobić według uznania.

Wstawić ciasto do lodówki, po ok. 3 godzinach jest gotowe do spożycia.

W masie II czekoladę mleczną można zastąpić dodatkowymi dwoma łyżeczkami kakao


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Lubię ludzi obdarzonych TAKĄ FANTAZJĄ :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała fantazja! To dopiero musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że sporo pracy przy min ale warto. Gdybym ja takie zrobiła. Usiadłbym wygodnie w fotelu: ja i ciasto i widelczyk i smakowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, uwielbiam banany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj. chciałam zaprosić cię do zabawy Libster Blog awards! pytania znajdziesz na moim blogu: www.przepisymajki.bloog.pl Pozdrawiam serdecznie Majka

    OdpowiedzUsuń