poniedziałek, 18 czerwca 2012

Śledzie po japońsku




  • 1 kg płatów śledziowych
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2 świeże cebule
  • Ogórki pokroić w plastry, cebule posiekać. Paprykę pokroić.


    Zalewa

  • 3 szklanki wody
  • 0,75 szklanki oleju
  • 0,5 słoika koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 4,5 łyżki octu
  • 4,5 łyżki cukru
  • Składniki wymieszać, zalewę zagotować.

     

    Ciasto do ryb

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szkanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wegety
  • Ryby pokroić w kawałki, smażyć w przygotowanym cieście.


    W misce przekładać warstwami ogórki, paprykę, cebulę, ryby i zalewę. Zalewa winna być gorąca

    9 komentarzy:

    1. Ciekawe, ale nie po japońsku! Gdzie jajko, majonez i groszek? Śledź po japońsku to był kanon przekąsek w PRL - u.

      OdpowiedzUsuń
    2. A czy mogą być śledzie zielone??

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. przypomina mi sylwestrowe smakołyki ;) po japońsku to tak samo wesoło jak ryba po grecku czy golonka po bawarsku, jednak twórczy jesteśmy, nie ma co :) pozdrawiam!!!

        Usuń
    3. Takich jeszcze nie jadłam,ale słyszałam,że są pyszne. Śledziki lubię, to może wypróbuję?
      Pozdrowienia :)

      OdpowiedzUsuń
    4. To nie jest przepis na śledzia po japońsku!!!

      OdpowiedzUsuń
    5. jakie to mają być śledzie matiasy czy zielone?

      OdpowiedzUsuń