niedziela, 22 stycznia 2012

Adwokat



Przepis yenulki z forum cincin.

Potrzebne będzie:
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
0,25 l spirytusu

Mleko gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na "puch". Czyli ma być prawie biała i cukier jak najmniej wyczuwalny.

Dodajemy powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając (na tym etapie cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Potem cały czas mieszamy i dodajemy po odrobince, takim cieniutkim strumyczkiem spirytus (żeby się nie zważyło przypadkiem).

A potem to już zlewamy do butelek lub karafek, i odstawiamy do przegryzienia. Babcia  Yenulki mówiła że powinny to być 2-3 dni, ale z doświadczenia wiem że i po jednym jest dobre.

2 komentarze:

  1. O,lubię! Muszę kiedys zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie biorę się do pracy�� Wielkanoc to święto jaj...w różnej postaci��

    OdpowiedzUsuń