poniedziałek, 1 listopada 2010

Krajanka serowo-dyniowa Bajaderki




Pyszne ciasto, jak zwykle u  Bajaderki....
Przepis pojawiła się ostatnio u Atiny, Cudawianki i Majany.
Cytuję za Atiną:

Składniki na formę 23x23 cm (ja robiłam w większej formie z podwójnej porcji)

Składniki na spód ciasta:
1 szklanka maki
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
115g bardzo zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 szklanka orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
3/4 szklanki płatków owsianych

Składniki na masę serowo-dyniową:
225g serka Philadelphia, temperatura pokojowa (dałam wiaderkowy, do serników)
3/4 szklanki przecieru z dyni*
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru

Składniki na górną warstwę:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

Przygotować spód ciasta. W malakserze zmiksować masło, mąkę, cukier i sól, aż powstaną spore okruszki. Następnie dodać drobno posiekane orzechy, płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Do przygotowanej formy wsypać 3 1/2 szklanki powstałych okruszków i wylepić nimi dno. Pozostałe okruszki rozsypać na płaskiej blasze i piec przez około 10 minut - do lekkiego zrumienia. Od czasu do czasu należy je lekko zamieszać. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze.

Spód ciasta upiec na lekko rumiano, przez około 10-15 minut. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.

W czasie kiedy spod się piecze, przygotować masę serowo-dyniowa. Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę i wylać na jeszcze ciepły spod. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie w środku a brzegi zaczną się lekko unosić.

Przygotować warstwę wierzchnią. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilia, rozprowadzić równo na gorącym cieście. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 5 minut. Ciasto wystudzić na drucianej siateczce.

Zimne ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko je wciskając w masę. Ciasto schłodzić w lodowce, a potem pokroić na kwadraty.

Smacznego:-)

* Przygotowanie przecieru z dyni. Dynię obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i zapiekać w piekarniku temperaturze 200ºC, przez około 30 minut, do miękkości. Następnie zmiksować lub rozdrobnić widelcem.


 



rok temu na blogu:
 


6 komentarzy:

  1. ser i dynia to bardzo smaczny jesienny duet

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm,pysznie sie zapowiada :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O,jak fajnie,że ją zrobiłaś!:) Pyszna jest prawda>?
    Buźka:*

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna.
    gracji i lekkości, wdzięku i słodkości pełna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka krajanka to zdecydowanie moje smaki są. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. brzmi i wygląda bardzo obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń