niedziela, 31 października 2010

Żurawinówka


W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl  przepis Agi z Zapiecka:


Składniki:

* 3 szklanki żurawiny,
* 2 szklanki wódki,
* 1 szklanka spirytusu,
* 1 3/4 – 2 szklanki cukru,
* laska wanilii (opcjonalnie).

1. Żurawinę włożyć do zamrażarki na 2-3 doby, po czym wyjąć, rozmrozić i rozdrobnić (do tego celu używam blendera) dodać przekrojoną laskę wanilii. Zalać wódką i odstawić na 9 dni.
2. Po tym czasie przefiltrować przez gazę. Dodać spirytus.
3. Cukier rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (ok. 1/3 szklanki). Ostudzić, a następnie dodać do nalewu.
4. Odstawić na 2 tygodnie. Następnie zlać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.




rok temu na blogu:


 

9 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis :) muszę o nim pamiętać, kiedy napotkam żurawinę na swej drodze;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna jest ta żurawinówka. Próbowałam jej zeszłej zimy. Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. żurawinówką się jeszcze nie raczyłam.
    jak zdobędę żurawinę, skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku! Wspaniała! Kolor niesamowity.
    Ja nigdy żurawin nie rozdrabniałam,tylko zalewałam alkoholem w całości.
    Tę wersję muszę wypróbować koniecznie.Sezon na żurawinę w pełni.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym tygodniu moja koleżanka z pracy przyniosła żurawinówkę zrobioną wg przepisu znajomej poznanej w Grecji. Była nieziemsko pyszna. Dała mi przepis i to jest dokładnie ten sam co u Ciebie. Kiedy uda mi się doprowadzić dom do porządku po remoncie robię ją na 100%. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam właśnie robię żurawinówkę z tego przepisu. blenderem szło BARDZO ciężko mielenie żurawiny, część się rozdrobniła część nie. ale zalałam. mam pytanie czy może być zalane w słoiku? (słyszałam ze nie powinno się robić alkoholu w plastiku) i dokąd odstawić na czas oczekiwania? lodowka chłodne miejsce? ciemne>? dam znać jaka wyszła... Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Żurawinówkę nastawiam w słoju.
    Odstawiam w ciemne miejsce- nie do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Joasiu dziękuję za odpowiedź- a żurawinówka robi się :) Napiszę jak obiecałam jaka wyszła. Kasia

    OdpowiedzUsuń