niedziela, 12 września 2010

Ziemniaki faszerowane kurkami


Bardzo fajny sposób na wykorzystanie dużych ziemniaków.

Składniki:
4 duże ziemniaki
300g kurek
100g fety
1 łyżka masła

Ziemniaki wyszorować, ugotować na półtwardo, przestudzić.
Kurki oczyścić, podsmażyć na łyżce masła, posolić, popieprzyć.
Ziemniaki wydrążyć, fetę zetrać na tarce z dużymi oczkami.
Kurki wymieszać z połową fety i częścią wydrążonego wnętrza ziemniaków.
Farsz nakładać do połówek ziemniaków, posypać resztą fety.
Ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 30 minut.
Podawać np. z sałatą.

Smacznego :)





Rok temu jedliśmy ciasto ze śliwkami z sernikową falą:




6 komentarzy:

  1. ale apetycznie wygladaja:) takie nadziane kartofelki i to kurkami sa na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj! Pyszności tu widzę.Moje ukochane kurki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to danie. Pyszne, jesienne, aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki fajny pomysł z tymi ziemniaczkami. Podoba mi sie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ jesienne ziemniaczki! mm... ciekawe jakby smakowały z folii aluminiowej pieczone w ognisku... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. coś takiego chodzi za mną od dawna. Połączenie smaku ziemniaków i grzybów jest świetne!Dziękuję za przyłączenie się do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń